Χωριά

Αρχάνες ή Επάνω Αρχάνες
Οι Αρχάνες είναι μια ωραία γραφική κωμόπολη χτισμένη στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου σε μια περιοχή κατάφυτη και με πολλά νερά. Βρίσκονται 16 χιλιόμετρα Νότια από το Ηράκλειο και έχουν 3860 μόνιμους κατοίκους.
Στον οικισμό και στην γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά μνημεία που θα άξιζε να τα επισκεφθείτε. Ένα σημαντικό κτίριο που καταστράφηκε γύρω στα 1500 π.Χ. και που θεωρείται ανακτορικού τύπου σηματοδοτεί την ύπαρξη κάποιας σημαντικής Μινωικής πόλης στην περιοχή. Πραγματικά, τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη «Τουρκογειτονιά», μεταξύ των οποίων και απολιθωμένα κομμάτια υφάσματος ηλικίας περίπου 5.500-6000 χρόνων, μεγάλοι αποθηκευτικοί πίθοι και πολλά άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική ήταν αυτή η αρχαία πόλη.
Ένας επίσης σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος υπάρχει στη θέση «Φουρνί», περίπου ένα χιλιόμετρο Βόρεια από το χωριό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νεκροταφείο, ίσως το πιο αξιόλογο και πιο εκτεταμένο νεκροταφείο στον ευρύτερο χώρο του προϊστορικού Αιγαίου (εποχή 2.400-1.200 π.Χ.). Οι συνεχείς και εκτεταμένες ανασκαφές του καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη και της Έφης Σακελλαράκη από το 1964 έχουν εντοπίσει και φέρει στο φως της ημέρας πάρα πολύ σημαντικά ευρήματα, περισσότερα από 25 κτίσματα, τα περισσότερα ταφικά, καθώς και κινητά αντικείμενα καθημερινής και λατρευτικής χρήσης. Η σημαντικότερη ανακάλυψη ήταν ενός τάφου (θολωτός τάφος A) που περιείχε την πρώτη ασύλητη βασιλική ταφή σε σαρκοφάγο στην Κρήτη (πρώτο μισό του 14ου αιώνα π.Χ.).
Ένας άλλος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος υπάρχει στο Βαθύπετρο στη τοποθεσία «Πίσω Λιβάδια» (4 χιλιόμετρα Νότια από τις Αρχάνες) όπου βρίσκεται μια Μινωική έπαυλη με μορφή μικρού ανακτόρου. Ίσως επρόκειτο για την έδρα κάποιου τοπικού άρχοντα .Το κτίριο χρονολογείται στο πρώτο μισό 16ου αιώνα π.Χ., καταστράφηκε από σεισμό γύρω στα 1550 π.Χ. και άρχισε να ανασκάπτεται από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο από το 1949.
Ωστόσο, η πιο γνωστή αρχαιολογική θέση είναι το Μινωικό ιερό στη θέση «Ανεμόσπηλια» που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον οικισμό των Αρχάνων στους βορινούς πρόποδες του όρους Γιούχτα, ενός ορεινού όγκου που η μορφή του θυμίζει άνθρωπο. Το ιερό ανασκάφτηκε το 1979 από τον Γ. Σακελλαράκη και έφερε στο φως ένα σχετικά μικρό ιερό με λίγα ευρήματα. Αυτό που το έκανε διάσημο ήταν οι σοβαρές ενδείξεις ότι στο χώρο λίγο πριν την καταστροφή του από σεισμό είχε τελεστεί η πρώτη γνωστή ανθρωποθυσία στον Αιγαιακό χώρο.
Από τα νεώτερα μνημεία εξαίρετο δείγμα νεώτερης αρχιτεκτονικής, από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας, είναι το διώροφο Διδακτήριο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σαλίβερου (1901) που κτίστηκε με πλούσιες δωρεές Ελληνοαμερικανών από τις Αρχάνες.
Στις Αρχάνες λειτουργεί ένα σχετικά μικρό, αλλά πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της κωμόπολης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικό με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πολλά ευρήματά τους.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι το ιδιωτικό ή νοικιασμένο μέσο για να μπορείτε να επισκεφθείτε όλες τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της ανθρώπινης δραστηριότητας που είναι πολλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ξεκινώντας από το «αδελφό» χωριό Κάτω Αρχάνες σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιόμετρο Βόρεια.

Πεζά
Τα Πεζά είναι ένα μικρό σχετικά μεσόγειο χωριό, άλλα σπουδαίο γεωργικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης, 18 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο. Έχει πολλούς και σημαντικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, πολλά οινοποιεία και πολύ μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου. Έχει περισσότερους από 400 μόνιμους κατοίκους.
Το χωριό παρ' ότι είναι μικρό έχει να επιδείξει πολλά άξια λόγου και αρκετού ενδιαφέροντος κτίσματα στον επισκέπτη. Σημαντικό είναι το οινοποιείο «Μίνως», όπου εκτός από τις εγκαταστάσεις εν λειτουργία της παραγωγής του οίνου που είναι επισκέψιμες, ο επισκέπτης μπορεί να δει και το Μουσείο της εταιρείας με τον παραδοσιακό εξοπλισμό, να μυηθεί στα μυστικά της τέχνης του κρασιού με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και φυσικά να γευθεί τα πολύ ωραία κρασιά του οινοποιείου και να αγοράσει τοπικά προϊόντα. Πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομία της περιοχής παίζει η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πεζών τόσο με τα πωλητήριά της, εκτός και εντός Κρήτης, με τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όσο και με το Μουσείο με είδη οινοποιίας, σαπωνοποιίας και ελαιουργίας.
Επίσης στο κοντινό χωριό Μυρτιά που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από τα Πεζά βρίσκεται το Μουσείο του μεγάλου έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.
Κοντά στο χωριό Αγία Ειρήνη στην Εθνική Οδό που οδηγεί από το Ηράκλειο στα Πεζά και στη νότια κεντρική Κρήτη υπάρχει μια ωραία γέφυρα.
Δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Πεζά στο χωριό Κουνάβοι υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας και του Χριστού Σωτήρα με τους πέντε τρούλους που η παράδοση λέει ότι κτίστηκαν από πέντε αδελφές που παρέμειναν ανύπανδρες και αφοσιώθηκαν στην πίστη τους. Στο χωριουδάκι Άγιος Βασίλειος, δυο χιλιόμετρα νότια, βρίσκεται ο ναΐσκος του 13ου αιώνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με ωραίες αγιογραφίες.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά μοναστήρια με μεγάλη ιστορία. Η Μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας στον Άγιο Βασίλειο δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μέσα σε ένα τοπίο πνιγμένο στο πράσινο και με πολλά τρεχούμενα νερά. Η Μονή Αγκαράθου, 11 χιλιόμετρα ανατολικά και η Μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη 15 χιλιόμετρα νότια.
Η διαμονή εξασφαλίζεται με λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια για όποιον θα ήθελε να μείνει μακριά από το πολύβουο πλήθος των παραλίων της Κρήτης. Φαγητό και αναψυκτικά και κυρίως καλά ποτά, κρασιά και τσικουδιά, μπορεί κανείς να απολαύσει στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Χάνι Κοκκίνη
Το Χάνι Κοκκίνη είναι ένα σημαντικό παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας ακτής της Κρήτης. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο πάνω στην Παλιά Εθνική οδό και σε μικρή απόσταση από την Νέα Εθνική οδό. Έχει περισσότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους και αποτελεί σχεδόν συνέχεια με τους οικισμούς Γούρνες και Βαθειανός Κάμπος.
Η περιοχή ήταν σημαντικό Μινωικό κέντρο σε όλη τη διάρκεια της ακμής του Μινωικού πολιτισμού. Το ανάκτορο της Νίρου κοντά στον οικισμό χρονολογήθηκε στην Νεοανακτορική περίοδο (17ος αιώνας περίπου). Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδόμημα με δεκάδες δωμάτια (πλέον των σαράντα στο ισόγειο), σκάλες, διαδρόμους και δύο μεγάλες αυλές. Το οικοδόμημα αυτό πιστεύεται ότι ήταν κατοικία ισχυρού τοπικού άρχοντα, ή μεγάλου θρησκευτικού παράγοντα (αρχιερέα) και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν πολλοί αμφορείς, μεγάλα πιθάρια, οινοχόες και άλλα κεραμικά, ιερά θρησκευτικά σύμβολα και πολλά ακόμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Δυτικότερα από τον οικισμό, κοντά στον Βαθειανό Κάμπο, εντοπίστηκε το νεκροταφείο του, με αρκετές πήλινες λάρνακες, αλλά σήμερα έχει τελείως καταστραφεί, γιατί τα ερείπια έχουν παρασυρθεί από τους πολλούς χείμαρρους της περιοχής. Στην παραλία του οικισμού εντοπίστηκαν Μινωικά νεώρια και διάφορα οικοδομήματα που μάλλον ήταν ένα ολοκληρωμένο ναυπηγείο της εποχής. Τέλος στις επίσης κοντινές Γούρνες εντοπίστηκε Υστερομινωικός οικισμός με διάφορα κτίσματα, λαξευτούς τάφους και πολλά κινητά ευρήματα, κυρίως κεραμικά.
Η χριστιανική εποχή αντιπροσωπεύεται με την ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα Νότια κοντά στο χωριό Ανώπολη.
Η διαμονή εξασφαλίζεται στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, σε επιπλωμένα διαμερίσματα και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς τόσο στις παραλίες του χωριού, όσο και στις παραλίες Βαθειανός Κάμπος και Γούρνες. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια του οικισμού.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, λόγω της κοντινής απόστασης και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Γούβες
Οι Γούβες είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό 2 χιλιόμετρα από το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Κάτω Γούβες. Και οι δύο οικισμοί, οι Γούβες και οι Κάτω Γούβες, βρίσκονται περίπου 16 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχουν περίπου 350 και 1200 μόνιμους κατοίκους αντίστοιχα.
Αξίζει να δει κανείς τα ερείπια από ένα εργαστήριο κεραμικής της Μινωικής εποχής στο χωριό Κάτω Γούβες, όπως επίσης και τα χριστιανικά μνημεία μεταξύ των οποίων την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, πολιούχου του χωριού Γούβες, το σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά, κοντά στο χωριουδάκι Σκοτεινό και τέλος τη Μονή της Παναγίας της Ελεούσας στο χωριό Βορός.
Η διαμονή είναι επαρκώς εξασφαλισμένη με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και με πλήρως οργανωμένα κάμπινγκ. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς στις ωραίες και αμμουδερές παραλίες της περιοχής του χωριού. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καθώς και στα καφενεία του χωριού.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Πισκοπιανό
Το Πισκοπιανό είναι παραδοσιακό μεσόγειο χωριό σχεδόν συνεχόμενο με το Κουτουλούφαρι. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχει σχεδόν 450 μόνιμους κατοίκους. Έχει πολλά παλιά σπίτια με καμάρα που είναι ο πιο συχνά απαντώμενος τύπος κατοικίας στο χωριό.
Στο Πισκοπιανό μπορεί κανείς να επισκεφθεί την μονόχωρη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κτισμένη τον 16ο αιώνα με προσθήκες μεταγενέστερων εποχών και τα ερείπια της τρίκλιτης βασιλικής του 6ου αιώνα, κινητά ευρήματα της οποίας εκτίθενται στο Μουσείο του Ηρακλείου. Επίσης στο παλιό ελαιοτριβείο των μέσων του 19ου αιώνα που επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στεγάζεται το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο, Σε ξεχωριστές αίθουσες αναπαρίστανται παραδοσιακό ελαιοτριβείο, βαρελάδικο, σιδηρουργείο, ξυλουργείο και άλλα επαγγέλματα και διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες του παρελθόντος. Το Μουσείο διαθέτει ακόμα πλούσιες συλλογές από παραδοσιακά εργαλεία και σημαντικό φωτογραφικό υλικό από τις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα.
Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς σε όλες τις παραλίες του Λιμένα Χερσονήσου. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καθώς και στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού, όπως και στο γειτονικό χωριό Κουτουλούφαρι.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Κουτουλούφαρι
Το Κουτουλούφαρι είναι παραδοσιακό μεσόγειο χωριό σχεδόν συνεχόμενο με το Πισκοπιανό. Βρίσκεται 32 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχει σχεδόν 600 μόνιμους κατοίκους. Στο χωριό υπάρχουν πολλά παλιά σπίτια με καμάρα που είναι ο πιο συχνά απαντώμενος τύπος κατοικίας στο χωριό.
Η διαμονή είναι εξασφαλισμένη με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς σε όλες τις παραλίες του Λιμένα Χερσονήσου. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια, όπως και στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Φυσικά λύση για φαγητό είναι και το γειτονικό χωριό Πισκοπιανό.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Λιμένας Χερσονήσου
Ο Λιμένας Χερσονήσου είναι το πιο κοσμοπολίτικο και πιο ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο του νομού και ίσως και ολόκληρης της Κρήτης. Βρίσκεται 28 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και κατοικείται σχεδόν από 3000 μόνιμους κατοίκους.
Ο Λιμένας Χερσονήσου πρέπει να είχε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τα παλιά χρόνια, όπως μαρτυρούν τα πολλά και σημαντικά υπολείμματα του παρελθόντος με αρχαιότερο τον Μινωικό οικισμό δίπλα από τον ναό της Αγίας Παρασκευής στο δυτικό μέρος του λιμανιού. Αργότερα με το ίδιο όνομα υπήρχε ανεξάρτητη πόλη, επίνειο της Λυττού, στα δυτικά του σημερινού οικισμού που σύμφωνα με τις αρχαίες τοπικές παραδόσεις είχε ιδρυθεί από Τυρρηνούς που έφεραν μαζί τους και τη λατρεία της Βριτομάρτιδος Αρτέμιδος, που έγινε η κυριότερη θεά της πόλης, μαζί με το ξόανοτης θεάς.
Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων κάθε κατηγορίας, με πολλά και ωραία επιπλωμένα διαμερίσματα, με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και με πλήρως οργανωμένα κάμπινγκ. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς τόσο στην παραλία του χωριού, όσο και στα μικρά λιμανάκια της γύρω περιοχής. Υπάρχει ακόμα και ένα Υδατικό Πάρκο Αναψυχής, η χαρά μικρών, αλλά και μεγάλων φίλων του νερού. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καθώς και στα καφενεία και τα μπαρ του θέρετρου. Εδώ φυσικά περισσεύει και η νυκτερινή διασκέδαση όλων των ειδών, μέχρι πρωίας.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Διαθέτει και μικρό λιμένα για τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση μικρών ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Από εδώ διεξάγονται καθημερινά δρομολόγια με εκδρομικά πλοιάρια το καλοκαίρι για το νησάκι Δία.

Σταλίδα
Πρόκειται για παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο με πολλή κίνηση το καλοκαίρι 3 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Μάλια. Βρίσκεται 33 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχει κατά κάτι λιγότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους.
Στην περιοχή γιορτάζονται με πανηγύρια η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και του Αγίου Ιωάννη στις 13 Νοεμβρίου και στις 27 Ιανουαρίου.
Η διαμονή εξασφαλίζεται με άνεση στα πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, στα επιπλωμένα διαμερίσματα και στα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς τόσο σε αμμουδερές παραλίες, όσο και σε λιμανάκια με βράχια, όπου μπορεί κανείς να επιδοθεί και στο ψαροντούφεκο. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια του οικισμού. Φυσικά, πολύ κοντά είναι και τα Μάλια με περισσότερες επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης και, φυσικά, πάντα υπάρχει και το Ηράκλειο μέσα στην «ακτίνα δράσης» των επισκεπτών (33 χιλιόμετρα, ή 40 λεπτά ή και λιγότερο για τους . βιαστικούς).
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Μάλια
Τα Μάλια είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, με πολύ μεγάλη κίνηση και βρίσκεται 36 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο. Κατοικείται από περίπου 3750 μόνιμους κατοίκους.
Τα Μάλια έχουν πολύ μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τους Νεολιθικούς ακόμα χρόνους και κορυφώνεται την Μινωική περίοδο, όταν τα Μάλια ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης.
Σε απόσταση 3 χιλιόμετρα Ανατολικά θα συναντήσετε το περίφημο ανάκτορο των Μαλίων, ισάξιο σε φήμη και αρχαιολογική αξία με τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού που είναι της ίδιας εποχής. Τα περισσότερα ορατά ερείπια είναι της Νεοανακτορικής εποχής (17ος-15ος αιώνας π.Χ.). Σύμφωνα με την Μυθολογική παράδοση, εδώ βασίλευσε ο αδελφός του Μίνωα Σαρπηδών. Έξω από την περιοχή του ανακτόρου κοντά στη ακτή, Βορειοανατολικά του ανακτόρου, ανασκάφηκε η μεγάλη Παλαιοανακτορική νεκρόπολη με σημαντικότερο κομμάτι το μεγάλο ταφικό συγκρότημα στη θέση «Χρυσόλακκος» στο οποίο βρέθηκε το περίφημο χρυσό κόσμημα με τις δυο μέλισσες, σύμβολο γονιμότητας που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Εκτός των εξαιρετικά σημαντικών Μινωικών ευρημάτων αξίζει κανείς να επισκεφθεί και την εκκλησία της Παναγίας της Γαλατιανής και να θαυμάσει τις περίφημες αγιογραφίες της.
Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να απολαύσει κανείς στην μεγάλη αμμουδερή παραλία του χωριού και στις κοντινές παραλίες Σταλίδα (3 χιλιόμετρα Δυτικά) και Ποταμός (ουσιαστικά η ήσυχη ανατολική άκρη της παραλίας του χωριού). Φαγητό και ποτό, άφθονο και καλό, μπορεί κανείς να βρει στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καθώς και στα καφενεία του οικισμού. Τα πολλά και καλά νεανικά στέκια, τα φημισμένα μπαρ και οι λοιπές ευκαιρίες διασκέδασης προσελκύουν πολύ κόσμο και κυρίως πολλούς τουρίστες.
Παραδοσιακό γλέντι και αναβίωση του παλιού τοπικού εθίμου «Ξυνόχοντρος και μουζούδια» γίνονται τις ημέρες της Αποκριάς. Γι' αυτό επειδή το κλίμα επιτρέπει εδώ ακόμη και τον χειμωνιάτικο Φεβρουάριο την ευχάριστη διαμονή, καλό είναι να τα επισκεφθείτε, αν μπορείτε, αυτήν την εποχή και να διασκεδάσετε με τους ντόπιους και τους πολλούς επισκέπτες αυτές τις ημέρες.
Η πρόσβαση από το Ηράκλειο είναι εύκολη από την Νέα Εθνική Οδό, με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
 

Εγκαταστάσεις

 • Γραφείο υποδοχής και πληροφοριών
 • Αίθουσα πρωινού
 • Cafe – Bar
 • Πισίνα
 • Ευρύχωρες κοινόχρηστες αυλές
 • Δωρεάν WI-FI
 • 24ωρη παροχή ζεστού νερού στο διαμέρισμα
 • Ευρύχωρο και ασφαλές πάρκινγκ

Γιατί Εμάς

 • Φιλικές τιμές
 • Ήσυχο και άνετο περιβάλλον.
 • Εύκολη πρόσβαση σε παραλίες
 • Εύκολη πρόσβαση στην πόλη του Ηρακλείου.

Υπηρεσίες

 • Ενοικιάσεις οχημάτων *
 • Κρατήσεις εστιατορίων *
 • Περιποίηση δωματίου

* κατόπιν συννενόησης